Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Η παρούσα ερευνητική πρόταση αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία της ανάπτυξης μεταβολικά κατάλληλων και βιώσιμων ιχθυοτροφών για τα Μεσογειακά είδη εκτροφής, με εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους.
Θα εφαρμοστούν υπάρχουσες και νέες γνώσεις μέσω καινοτόμων βιοτεχνολογικών εφαρμογών με στόχο να προσδιοριστούν οι βέλτιστες συνθήκες για τη βελτίωση της διατροφικής αξίας των ενδημικών καλλιεργούμενων κτηνοτροφικών οσπρίων.
Επιπρόσθετα, αξιοποιώντας τη δυναμική της καινοτομίας του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τεχνολογίες και -omics εργαλεία με στόχο να καθοριστούν βιοδείκτες που θα συσχετίσουν τις μεταβολικές αποκρίσεις των ιχθύων με τις νέες δίαιτες.
Συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη, αναμένεται να επηρεάσει επιστημονικά με γνώσεις τους ακόλουθους τομείς:
01
Ζύμωση στερεάς φάσης: Κατανόηση της αλληλεπίδρασης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων, κατά τη ζύμωση, ειδικά για τα υπό δοκιμή υποστρώματα / συστατικά τροφής.
Αυτό θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας και τη διατροφική αναβάθμιση των δοκιμαστικών συστατικών σε σιτηρέσια για το είδος υδατοκαλλιέργειας που θα διερευνηθεί.
02
Ενζυμική επεξεργασία: Η χρήση εξωγενών ενζύμων στη διατροφή των εκτρεφόμενων ειδών είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη βελτίωση της πεπτικότητας και της απόδοσης των ιχθυοτροφών. Ωστόσο πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για την χρήση των ενζύμων στη διατροφή των ζώων έχουν δείξει αντίθετα αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας το κενό που υπάρχει στην κατανόηση του ακριβούς τρόπου δράσης αυτής της διαδικασίας.
Στόχος του παρόντος έργου είναι η δημιουργία γνώσης για τις βέλτιστες συνθήκες της διαδικασίας, το συνδυασμό των ενζύμων, το πρωτόκολλο διαδικασιών και τις δόσεις.
Επιπλέον, στοχεύει να αναλύσει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των διατροφικών ενζύμων με το μεταβολισμό και τη διατροφική κατάσταση των ψαριών. Οι πληροφορίες που θα αντληθούν θα παρέχουν τα
εργαλεία στο κλάδο της διατροφής για να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα συστατικών στις ιχθυοτροφές.
03
Για πρώτη φορά θα γίνει περιγραφή των εντερικών μικροβιοκοινοτήτων του λαβρακιού κατά την εκτροφή τους με τα καινοτόμα σιτηρέσια της ερευνητικής πρότασης.
Η τυχόν μεταβολή των εντερικών μικροβιοκοινοτήτων θα καταδείξει ποια βακτηριακά είδη έχουν μεγαλύτερη οικοφυσιολογική σημασία σε σχέση με τα διαφορετικά σιτηρέσια (core microbiota) κι επίσης ποια βακτηριακά είδη είναι ειδικά σε κάθε σιτηρέσιο.
Βάσει των βακτηριακών ειδών που απαντώνται στο έντερο, θα διερευνηθούν, από βάσεις γονιδιωματικών δεδομένων μικροοργανισμών (in silico), τα αντίστοιχα μεταβολικά μονοπάτια που πιθανώς να εμπλέκονται στην αύξηση και ανάπτυξη του λαβρακιού.
04
Θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός και χαρακτηρισμός γονιδίων για την ανίχνευση της πιθανής διατροφικής απόκρισης.
Θα εντοπιστούν γονίδια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως υποθετικοί δείκτες της διατροφικής απόκρισης στις διαφορετικές τροφές.
Θα ληφθούν πρότυπα έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στη διατροφική απόκριση.
05
Μεταβολομική, ανακάλυψη μεταβολιτών-βιοσημαντών: Η μεταβολομική, ως μια ολιστική προσέγγιση, θα συνεισφέρει στο κλάδο της διατροφής των ιχθύων, αξιολογώντας την άμεση ή έμμεση επίδραση των δοκιμαστικών σιτηρεσίων στο μεταβολισμό των ιχθύων.
Στην παρούσα πρόταση, προτείνεται η χρήση σύγχρονων αναλυτικών εργαλείων ανίχνευσης των μεταβολιτών που σχετίζονται με τις αλλαγές του μεταβολισμού εξαιτίας της κατανάλωσης των πειραματικών σιτηρεσίων.
Μέσω της ταυτοποίησης τέτοιων μεταβολιτών και της συσχέτισής τους με τα αποτελέσματα της in vivo ανάπτυξης, της κατανάλωσης τροφής, της υγείας και της ποιότητας των ιχθύων, θα πιστοποιηθούν μεταβολίτες-βιοσημαντές ή σετ μεταβολιτών-βιοσημαντών της επίδρασης της διατροφής στο λαβράκι D. labrax.